kinowar.com

17 найкращих ролей Дженніфер Джейсон Лі

 05.07.2024  Актори, Добірки

Найкращі фільми Дженніфер Джейсон Лі

Дженніфер Джейсон Лі – унікальна акторка, яка вже більше сорока років на екрані. Глядачі її пам’ятають за картинами абсолютно різних жанрів – від комедії до історичної драми та трилеру. Найперше, що згадає глядач – це роль жінки, яку везуть на шибеницю, у фільмі Квентіна Тарантіно “Мерзенна вісімка”. Але це суттєва недооцінка кар’єрного внеску акторки. Гадаємо, після прочитання цієї статті буде очевидно, що класних стрічок у Дженніфер Джейсон Лі настільки багато, що можна вивести правило – якщо акторка зайнята у картині, ця картина варта перегляду (частіше, як ви могли помітити, це правило працює у зворотному напрямку).

Підтримайте нашу редакцію, якщо знайдете для себе нові цікаві фільми (можна закинути пару гривень на монобанку) – будемо дуже вам вдячні.

Самотня біла жінка (Single White Female) 1992

Самотня біла жінка (Single White Female) 1992

Кого акторка дійсно класно грає, це одержимих жінок. Вона знаходить за об’явою партнерку для оренди житла (останню кинув хлопець і вона вирішила пожити з жінкою, щоб відпочити від відносин та зекономити) та майже миттєво стає одержимою її красою та самим її життям. Спочатку вона непокоїться, що хлопець може повернутися і їх спільна оренда закінчиться (і тут вона все вірно прогнозує), потім вона робить зачіску і колір волосся як у сусідки, а потім зазіхає на її хлопця та все, з чим вона пов’язана. Знайти маніячку у великому місті у якості сусідки по кімнаті – що ж, іноді таке трапляється, і тоді подальше життя перетворюється на захопливий (для глядачів) трилер.

 

Машиніст (The Machinist) 2004

Машиніст (The Machinist) 2004

Ледь не найкращий фільм у списку, щоправда, у Дженніфер тут другорядна роль, а сяє на головному плані Крістофер Бейл, який заради цієї ролі схуд до трохи більше 40 кілограм. Він грає людину, яка змучена постійним тривалим безсонням, а тому муки не лише моральні, але й фізичні. Лі грає повію, у якої з чоловіком дружні відносини, адже при його образі життя близьких не так багато. Поступово вони відчувають щось більше, ніж просто дружбу (та секс за гроші), але чи зможе персонаж Бейла рухатись далі, якщо його дивна недуга розвивається і спричиняє чи то галюцинації, чи то тотальне викривлення сприйняття реальності?

 

Плоть і кров (Flesh+Blood) 1985

Плоть і кров (Flesh+Blood) 1985

Історичний і дуже брутальний фільм від режисера “Основного інстинкта” Пола Верговена. Та й як інакше: на екрані середньовіччя, дикі часи, облога міст-фортець, зрада, жертви та винагорода сильним та сміливим. Саме такими виступає армія найманців під керівництвом персонажа Рутгера Гауера. Вони допомагають армії барона, отримавши обіцянку про щедру винагороду. Коли слово дворянина порушено, вони вирішують помститися і викрадають наречену його сина (Дженніфер Джейсон Лі). Щоб її не зґвалтувала армія солдат, дівчина швидко вирішує стати коханкою їх вожака. І тепер вони разом рухаються в цих диких умовах у напрямку чи-то багатства, чи-то виживання…

Читайте також: Найкращі історичні фільми всіх часів

 

Зворотна тяга (Backdraft) 1990

Зворотна тяга (Backdraft) 1990

Як слушно написали колись в огляді якогось західного видання, “все ще найкращий фільм про вогнеборців”. Підтверджуємо зі свого боку, віддаючи належне пронизливій стрічці за реальними подіями “Вогнеборці” (Only the Brave) 2017 року. Дженніфер знов не на першому плані, але це можна зрозуміти, адже тільки подивіться на цей акторський склад: Курт Расселл, Вільям Болдвін, Роберт де Ніро, Дональд Сазерленд, Скотт Гленн, Ребекка Де Морней, Дж.Т. Волш. Історія молодого хлопця, який наслідує свого батька і старшого брата, влаштовуючись в академію, щоб стати вогнеборцем, але врешті-решт долучається до пожежного слідчого, який веде справу кількох дивних підпалів. Здається, злочинець серед вогнеборців, а отже він наражає на небезпеку своїх. Але як знайти його (і не загинути в процесі у полум’ї)?

 

Піджак (The Jacket) 2005

Піджак (The Jacket) 2005

У категорії трилерів є чудовий піджанр, де до певного моменту ти не розумієш, відбувається на екрані щось містичне, чи це гра розуму головного героя. Іншими словами, чи це дійсно відбувається, чи згодом стане зрозуміло, що це лише плід чиєїсь хворої уяви. У даному випадку важливе питання також – що з цих двох опцій гірше для головного героя (Едрієн Броуді), солдата, який повертається додому і стає чи-то потерпілим, чи-то жертвою нещасного випадку, чи-то в’язнем дивної психлікарні. Йому намагається допомогти дівчина (Кіра Найтлі), але її мотиви і минуле також незрозумілі. Лі грає одну докторок лікарні – і вона поводиться так само підозріло, як і всі інші.

 

Круті часи в «Ріджмонт-Гай» (Fast Times at Ridgemont High) 1982

Круті часи в «Ріджмонт-Гай» (Fast Times at Ridgemont High) 1982

Культова молодіжна комедія початку 80-х, у якій взяли участь кілька майбутніх зірок великого екрану – Шон Пенн, Джадж Рейнгольд, Ніколас Кейдж, Форест Вітакер та, власне, Дженніфер Джейсон Лі. Як і у більшості молодіжних комедій того часу, події обертаються навколо мрій молоді про секс, але на щастя, у 80-х гумор був м’якшим та інтелігентнішим, ніж пізніше у голлівудських комедіях 90-х, а тому і термін придатності цієї картини помітно довший.

Читайте також: Найкращі голлівудські комедії 80-х років

 

Проклятий шлях (Road to Perdition) 2002

Проклятий шлях (Road to Perdition) 2002

Коли босу мафіозної сім’ї (Пол Ньюмен) доводиться обирати між своїм вірним лояльним підручним (Том Генкс), який був йому як син, та своїм реальним сином (Денієлом Крейґом), він обирає рідну кров. Це означає, що родині персонажа Генкса тепер загрожує смертельна небезпека (Дженніфер Джейсон Лі грає його дружину), а сам персонаж Генкса також є смертельною небезпекою – тепер вже для боса. Окремо відзначимо класну роль Джуда Лоу: він грає професійного кілера, який без емоцій і помилок йде за своєю жертвою.

 

Підручний Гадсакера (The Hudsucker Proxy) 1994

Підручний Гадсакера (The Hudsucker Proxy) 1994

Одна з найкращих комедій братів Коенів – чорна, як завжди у цього дуету, але водночас добра і трохи навіть сентиментальна. У великої корпорації справи йдуть настільки добре, що її боси навіть не знають, які ще цілі потрібно перед собою ставити. Але голова компанії чомусь вирішує вистрибнути з вікна безпосередньо під час засідання. Що тепер робити? Раптова смерть боса може погано вплинути на бізнес. Вирішено поставити на його позицію дурника із відділу внутрішньої кореспонденції. Дженніфер Джейсон Лі грає журналістку, яка отримує завдання з’ясувати, що це за загадковий наступник шефа корпорації. Але пізніше вони вдвох зроблять значно більше для цієї історії разом.

Читайте також: Найкращі чорні комедії

 

Гарні часи (Good Time) 2017

Гарні часи (Good Time) 2017

Кримінальна драма двох братів – Бен Сефді і Джошуа Сефді, які за останні кілька років стали провідними режисерами незалежного авторського кіно. Роберт Паттінсон вчергове довів, що він може зніматися не тільки у великих блокбастер-франшизах, коли зіграв роль дрібного злочинця, який мусить врятувати себе і молодшого брата від великих проблем всього лише за одну ніч. У своїй вимушеній небезпечній подорожі він зустрічає, серед іншого, Корі (Дженніфер Джейсон Лі), яка стає його супутницею на якийсь час, поки він намагається виправити наслідки невдалого пограбування…

 

Попутник (The Hitcher) 1986

Попутник (The Hitcher) 1986

Еталонний трилер із 80-х. Знову Рутгер Гауер у одній стрічці з Лі, однак тепер він намагається вбити і акторку, і її екранного хлопця. А все через доброту цієї пари, яка взялася підвезти похмурого незнайомця. Він переслідує їх півтори години екранного часу після цього, по дорозі вбиваючи і копів, і всіх тих, хто зустрінеться на його шляху. Втілення зла на повну потужність. І жодних шансів врятуватися.

 

Анігіляція (Annihilation) 2017

Анігіляція (Annihilation) 2017

Недооцінена фантастична стрічка Алекса Ґарленда. Щось із космосу потрапляє на Землю, і тепер це щось зростає, постійно розширюючи зону власної присутності на нашій планеті. В зону відправляються військові, але більшість з них не повертається. А ті, хто повертаються, ведуть себе, щонайменше, загадково – і нічого не пам’ятають не тільки про місію, але й про своє попереднє життя. Тоді уряд формує загін із кількох жінок, як військових, так і вчених різних напрямків. Вони мають дослідити цю зону, адже швидкість її розширення постійно зростає. У головній ролі Наталі Портман, а Дженніфер Джейсон Лі грає командуючу загону, яка і сама не надто впевнена в успішності їх місії.

Читайте також: Найкращі фантастичні фільми 21 століття

 

Долорес Клейборн (Dolores Claiborne) 1996

Долорес Клейборн (Dolores Claiborne) 1996

Стівена Кінга часто називають королем жахів, але насправді Кінг – це дуже хороший драматичний письменник. Він спеціалізується на глибокому проникненні у характер персонажів, у їх мотивацію, у попередні події, які сталися з ними і змінили їх назавжди. Саме тому психологічні драми від Кінга – це найкраще, що є в його портфоліо. Одну з таких історій екранізував режисер Тейлор Гакфорд (“Рей”, “Офіцер і джентльмен”, “Адвокат диявола”). У невеликому містечку відбувається вбивство літньої (і вельми заможної) пані. Підозра падає на її служницю Долорес Клейборн (і докази виглядають дуже переконливими). Лі грає її доньку, яка багато років не розмовляла з матір’ю, тому що була впевнена, що це вона вбила батька – і змогла не потрапити за ґрати. Такої ж думки і детектив, який двадцять років тому не довів винність підозрюваної, а тепер намагається помститися, посадивши її за нове вбивство. Донька поринає у спогади, які не менш важкі, ніж критична ситуація сьогодення, у якій опинилася її мати (неймовірна робота Кеті Бейтс).

 

Косяки (Weeds) 2009-2012

Косяки (Weeds) 2009-2012

Комедійна відповідь серіалу “Пуститися берега”. Овдовіла домогосподарка (Мері-Луїз Паркер), яка має піклуватися про двох дітей, стає дилером марихуани, продаючи товар заможним сусідам та їх друзям. Дженніфер Джейсон Лі грає її старшу сестру, яка заздрить їй та її образу життя. Вона з’являється аж у 5 та 6 сезонах, спочатку як епізодичний персонаж, але її поява була настільки вдалою, що в наступних двох сезонах вона стає вже постійним персонажем.

 

Мерзенна вісімка (The Hateful Eight) 2015

Мерзенна вісімка (The Hateful Eight) 2015

А от і вестерн Тарантіно, за яким більшість глядачів, мабуть, і пам’ятає акторку. Її героїня яскрава (як, власне, і будь-який персонаж в історіях Тарантіно) і дуже неприємна (втім, тільки з часом стає зрозуміло, наскільки). Курт Рассел грає мисливця за головами, який везе злочинницю на страту, але впродовж його шляху засніженими просторами штату йому намагаються завадити декілька соратників жінки. Щоправда, декілька людей, намагаються йому допомогти. Проблема тільки в тому, що він далеко не відразу може зрозуміти, хто є хто.

Читайте також: Найкращі вестерни всіх часів

 

Патрік Мелроуз (Patrick Melrose) 2018

Патрік Мелроуз (Patrick Melrose) 2018

Наприкінці статті буде два потужні серіали, адже все хороше драматичне і психологічне кіно поступово туди перемістилося. Перший – історія конченого, як здається, наркомана і алкоголіка у виконанні Бенедикта Камбербетча. Спочатку здається, що у багатого спадкоємця заможних батьків просто занадто багато вільного часу і забагато дурниць у голові. Але згодом ми докопаємось до причин його поведінки (чи, скоріше, образу життя), разом пройшовши шлях із рехабів, втрат та розчарувань головного героя. Дженніфер Джейсон Лі грає його матір – і це також доволі складний комплексний характер (як і його батько, роль якого блискуче виконав Г’юго Вівінг).

 

Фарґо, 5 сезон (Fargo) 2023-2024

Фарґо, 5 сезон (Fargo) 2023-2024

Другий серіал – п’ятий сезон чудового серіалу “Фарґо”, який трохи зменшив темп у третьому і четвертому сезонах, але повернувся на максимумі можливостей (багато хто з глядачів навіть каже, що це рівень тріумфального першого сезону). Як завжди, цілком реальна історія (або ні) відбувається в північних штатах США, маючи певний брудний слід у минулому та ще більш криваве та непривабливе сьогодення. Звичайну домогосподарку починають переслідувати кілери, а вона захищається з використанням таких бойових навичок, ніби вона проходила практику у спецпризначенні. Її чоловік збентежений тим, що відбувається, а його матір вчергове звинувачує сина у неналежному виборі дружини. Мати його є досвідченим політиком і бізнесвумен, а тому має і вплив, і гроші. Та чи допоможе це вирішити всі проблемні питання, яких з кожним днем стає все більше (як і трупів навколо)? Саме цю роль і виконує Дженніфер Джейсон Лі.

 

Аномаліза (Anomalisa) 2015

Аномаліза (Anomalisa) 2015

Невеличким бонусом буде мультфільм, у якому роль Лізи озвучує Дженніфер Джейсон Лі. Це зовсім не дитячий мультфільм, що не дивно, адже його створив Чарлі Кауфман, сценарист і іноді режисер таких “веселих” стрічок як “Вічне сяйво чистого розуму”, “Адаптація”, “Я думаю закінчити це все”. Письменник страждає від рідкісного психічного захворювання, через яке всі люди для нього виглядають як один і той самий чоловік. Одного разу він зустрічає Лізу – і вона виглядає як дівчина, що стає справжнім проривом для головного героя.

Закиньте пару гривень на банку редакції, якщо є така можливість.

Читайте також:

Найкращі ролі Емми Стоун

Найкращі ролі Крістен Стюарт

Найкращі ролі Джессіки Честейн

Найкращі ролі Мії Гот

Найкращі ролі Кері Малліган

Найкращі ролі Гелен Міррен

Найкращі ролі Меріл Стріп

Найкращі ролі Кейт Бланшетт

Найкращі ролі Леа Сейду

Найкращі ролі Тільди Свінтон

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі